Civil MC-resurs

Det krävs för att bli CMR

Vi förutsätter att du har ett stort intresse för totalförsvaret och brinner för att hjälpa till när vårt samhälle hamnar i ett läge av kris, höjd beredskap eller i värsta fall krig. • Minst A-körkort.
 • Svensk medborgare-18-60 år
 • Du får inte vara krigsplacerad
 • Medlemskap i FMCK
 • I god fysisk form
 • God körvana med MC på alla underlag året runt
 • Tala, skriva och förstå svenska
 • Förstå och dela FMCKs värdegrund

Så söker du utbildningen

 • Begär utdrag ur belastningsregistret från polismyndigheten, välj "Kontroll av egna uppgifter". Det är viktigt att kuvertet är obrutet när det medföljer kursansökan.
 • Läs och acceptera FMCK:s värdegrund.
 • Fyll i personliga uppgifter och skriv ut "Överenskommelse medarbetsgivare" Fälten "Överenskommelsen avser avtal med FMCK" fylls i senare skede. I förekommande fall fyller din arbetsgivare i Arbetsgivarmedgivande.


När du fått registerutdraget och arbetsgivarintyget kontaktar du en FMCK-kår nära dig och talar om att du vill bli en CMR. Ni bokar ett möte där du får träffa en representant från kåren. Du kommer bli intervjuad om dina tankar att bli CMR, din vana att köra MC, dina fritidsintressen mm. Om båda parter är nöjda så skriver representanten från kåren och du på ansökningshandlingarna. Är du inte redan medlem så fyller ni även i ansökningshandlingar för medlemskap i FMCK. När du betalat ditt medlemskap i FMCK skickar kåren ansökningshandlingarna inklusive bilagor till FMCK riksförbunds kansli. Om du blir antagen till kurs kommer FMCK:s kansli meddela dig detta i god tid innan kursstart. Du bör känna till att vid planering och antagning till utbildning så försöker vi nå största möjliga spridning av CMR över hela Sverige.

Preliminära utbildningar 2024


Vi planerar att genomföra fyra stycken CMR-utbildningar 2024, två under våren och två under hösten.

Tyvärr har vi ännu inga datum, men vi lägger ut dem så fort det är klart!


Kurs IDTypKursKursplatsVeckaKursdatumInfoGK CMR (Grundkurs Civil motorcykelresurs)

Vad händer sen?

Blir du antagen kommer du så snart som möjligt bli kallad till utbildningen för att bli CMR. Utbildningen sker oftast i Skövde. Ersättning baserad på din SGI utgår från Försäkringskassan. Mat och husrum ingår i kursen. Vi tillhandahåller även komplett MC-utrustning som lån under kurstiden.

All körning genomförs på FMCK:s civila motorcyklar.

Utbildningsplanen omfattar bland annat kartförståelse, sjukvård och radio (Rakel). Givetvis också en hel del MC-körning på olika underlag.

När du genomfört kursen och blivit godkänd blir du placerad i FMCK:s lista för färdigutbildade CMR. En avnämare i behov av en eller flera CMR kontaktar vårt kansli. Kansliet kommer att koppla ihop berörd myndighet med den CMR som bor närmast avnämaren. Detta för en snabb inställelsetid och för att en CMR ska ha god lokalkännedom. Myndigheten kommer sedan att genomföra en säkerhetskontroll och personlig intervju med dig.

Du kommer att upprätta ett anställnings- eller tjänstgöringsavtal (detta är mycket viktigt av försäkringsskäl) med aktuell myndighet som reglerar dina ersättningar, försäkringar, tider mm. När det gäller motorcykel och personlig utrustning finns olika lösningar beroende på beställare.

Det åligger myndigheten att fortbilda dig och övningar ska genomföras. Om det finns önskemål från MSB kommer FMCK att anordna centrala kurser i tex. körning vinter och arbete på väg.

Vi hoppas att du med denna information känner dig inspirerad och vill gå vidare och söka till CMR- utbildningen.

Välkommen med din ansökan!

Md framsida 23 3
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub