258

FMCK Helsingborg

Frivilliga motorcykelkåren i Helsingborg är en del av FMCK Riksförbund. Vi förser 48:e Hemvärnsbataljonen med MC-ordonnanser och länsstyrelsen Skåne med CMR, civil mc resurs.

Vi har ett underrättelsekompani (HvUnd), två insatskompanier och ett bevakningskompani som vi bemannar inom ramen för Hemvärnet i Helsingborg. Vi har våra lokaler på Berga i Helsingborg och tränar terrängkörning och pistolskjutning bl. a. på Önnarps skjutfält.

Det som vi har gemensamt, förutom intresset för motorcyklar, är att vi vill göra en insats som gör skillnad. Förutom att förbättra vår förmåga som MC-ordonnanser och CMR så har vi flertalet trevliga aktiviteter under året.

Vill du komma i kontakt med oss kan du använda e-postadressen info@fmckhbg.se
Kårchefen Jan Petersson når du på e-post kc@fmckhbg.se

Nyheter

Ordonnanser till Hemvärnet

För att bli ordonnans i hemvärnet behöver du en militär grundutbildning (värnplikt eller GUF). Därefter går du en introutbildning till Hemvärnet samt Grundkurs MC. När du är utbildad och godkänd ansluts du i avtal om årligt åtagande om 4 resp 8 dagar (beroende på kompani). Räkna med att det tar minst 1 år att bli färdig ordonnans.

Vi har några lediga befattningar som MC-ordonnans till 48:e hemvärnsbataljonen:

  • Bataljonsstaben, 8 avtalsdagar
  • Insatskompaniet, 8 avtalsdagar

CMR - Civil MC Resurs

Sedan 2021 har FMCK fått uppdraget av MSB att rekrytera och utbilda CMR åt länsstyrelserna och andra myndigheter. I Skåne räknar man med att de kommande åren behöver skriva avtal och krigsplacera 45 stycken CMR.

En CMR ska kunna verka hela året under alla dygnets timmar. Huvuduppgiften blir att med hjälp av motorcykeln transportera; personer, materiel och meddelande. De ska även kunna hjälpa till vid trafikstyrning, vägvisning och rekognoscering. Motorcykeln, som fordon, har förmåga att lösa dessa uppgifter - där andra fordon har svårare att ta sig fram. För att bli CMR anmäler du dig till en 5 dagars betald utbildning och sedan skriver du ett avtal och krigsplaceras av länsstyrelsen.

Vi behöver fler kvinnor som är CMR. Det är bland annat Yamaha T7 som du kör under utbildning och under insats (se bild ovan).

Md sk rmbild 2024 03 25 130352
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub